Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:129 130 131> »

Više od vizualnog, radionica za slijepe i slabovidne osobe,
15. 10. 2011., u Kući Lauba

 

Tiflološki muzej i Lauba surađuju! Udružili smo se zahvaljujući Udruzi Pipilota koja je osmislila radionicu za slijepe i slabovidne osobe povodom Dana bijelog štapa. Radionica "Više od vizualnog" održala se u Laubi u subotu, 15. 10. 2011. u 14 sati.

U svijetu slijepih osoba, vizualne umjetnosti su uglavnom nijeme. U galerijama i muzejima, umjetnička djela koja slijepe osobe ne mogu vidjeti su zabranjena za diranje. Radionica “Više od vizualnog” pružit će likovnu edukaciju i nadahnuto stvaralačko iskustvo za slijepe/slabovidne osobe pri kojoj će se transformirati nemogućnost (oštećenje vida) u kritičnu mogućnost.

Suvremena umjetnost predlaže da je sama ideja mjerodavno umjetničko djelo i da može zamijeniti ovisnost o umjetničkom objektu. Nedostatak vida nedovoljan je razlog da se osoba ne bi bavila umjetnošću, čak i na profesionalnoj razini.

Pipilotina radionica za slijepe/slabovidne osobe ujedno je i veličanje i kritika  suvremene umjetnosti, pojačavajući mogućnosti izražavanja i poštovanja dok istražuje ograničenja kroz studiju dostupnosti. Čineći suvremenu umjetnost razumljivu javnosti koja je uglavnom isključena iz umjetničkog dijaloga, radionica će omogućiti polaznicima strategije za razvijanje i izražavanje umjetničkih, filozofskih i političkih ideja u novim oblicima i kontekstu.

Radionica se odvijala u dva dijela. Prvi je teoretski i odnosio se na obilazak Nestalnog postava uz stručno vodstvo, a drugi dio je paraktično-kreativni koji podrazumijeva i zajedničku analizu radova.

Osim slijepih/slabovidnih osoba u radionici će sudjelovati i nekoliko videćih osoba.