Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:129 130 131> »

Izložba DOCUMETA OPHTHALMOLOGICA ...priče iz očne ordinacije, 20.12. 2011. - 20.3.2012.

 

 


Na ovoj izložbi javnosti je predstavljena Oftalmološka zbirka kao jedinstvena reprezentativna cjelina usko specijaliziranih predmeta koji su bili dio inventara Očne klinike od osnutka Kraljevske sveučilišne oftalmološke klinike u Zagrebu 1923. godine. Izložba je jedinstvena jer prikupljeni predmeti obuhvaćaju većinu uređaja i pomagala koji su sačinjavali dobro opremljenu ambulantu i tako omogućavali preciznu dijagnostiku i znanstveni rad.

   

   

                                                        

Saznajte odgovore na neka od pitanja: Koje su nas očne bolesti mučile nekada, a koje danas? Možemo li i danas precizno pregledati vid starim aparatima, osmišljenima čak krajem 19. stoljeća? Koliko je napredovala ova grana medicine? Problematizira se važnost prevencije i ranog otkrivanja pojedinih bolesti i grešaka oka i njihova uspješnog liječenja, te pozivamo posjetitelje da svojim iskustvima utječu i potaknu na razmišljanje i ostale članove zajednice.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i sponzora: Veleučilište Velika Gorica, Ciba Vision, Opto centar; Ghetaldus i Optika Kraljević.