Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:106 107 108> »

Posjet Umjetničkoj galeriji Maribor, 13.6.2013., Maribor, Slovenija


Stručni djelatnici Tiflološkog muzeja posjetili su izložbu slovenskog umjetnika Marka Pogačnika u Umjetničkoj galeriji Maribor. Vodstvo po izložbi prilagođeno je slijepim i slabovidnim osobama.


Vođenje za slijepe i slabovidne posjetitelje osmišljeno je tako da se predstavi po jedno umjetničko djelo za svaku pojedinu umjetnikovu fazu. Priređeni su opisi nekih izabranih djela dok je slijepim i slabovidnim posjetiteljima dozvoljeno diranje originala. Umjetnik je na raspolaganje za diranje dao još neka druga djela koja inače nisu uvrštena u izložbu. Za Vitešku dvoranu Umjetničke galerije Maribor je postavio izložbu s naslovom Silazak umjetnosti na Zemlju o kojoj možemo više doznati na video snimci. Prilagođen obilazak izložbe za slijepe i slabovidne traje 1 sat.


Marko Pogačnik rođen je godine 1944. s umjetnošću se počeo baviti još od ranih školskih dana.  Njegov životni put je zanimljiv i vrlo dinamičan. Studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, bio član umjetničke konceptualne skupine OHO, živio u umjetničko-poljodjeljskoj komuni po imenu Družina v Šempasu  te se nakon toga posvetio radu sa Zemljinim energijama. Njegovo pedesetogodišnje stvaralaštvo danas ima brojne rezultate. U svijetu je poznat po pionirskoj metodi nazvanoj litopunktura s kojom na određene točke u prostoru postavlja kamenje s uklesanim znamenjima te na takav način utječe na uspostavljanje energetske ravnoteže određenog kraja. Na izložbi je predstavljeno njegovo umjetničko djelovanje od prvih početaka pa sve do danas.