Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:184 185 186> »

Izložba „Pisaći strojevi“
HT Muzej, Jurišićeva 13, Zagrebu
15. prosinca 2008. - 15. travnja 2009.godine

Tiflološki muzej će na izložbi „Pisaći strojevi“ predstaviti predmete iz svog fundusa - strojeve za pisanje Brailleovim pismom, tiskovine te uvećane fotografije najzanimljivijih strojeva.

Izumu stroja za pisanje Brailleovim pismom prethodila je pojava samog pisma
tridesetih godina 19. stoljeća.

Upotreba osnovnih pomagala za pisanje Brailleovim pismom, tablica i šila, nikada nije dovedena u pitanje, no potreba za bržim i jednostavnijim načinom pisanja  dovodi do pojava prvih mehaničkih pomagala već od druge polovice 19. st. pa sve do danas.

Prvi strojevi za pisanje Brailleova pisma su nastali u SAD-u (Hall,1892.) i u Njemačkoj (Picht, 1895). Strojevi su imali po šest tipki i takav mehanizam koji je omogućavao da se jednim udarcem otisnu sve točke jednog znaka.
Najrasprostranjeniji stroj za pisanje Brailleovim pismom, koji je i danas u upotrebi, je pisaći stroj Perkins, adaptiran Hallov pisaći stroj za slijepe. Konstruirao ga je David Abraham u SAD-u pedesetih godina 20. st. Njegova modernizirana inačica,  proizvodi se i upotrebljava i danas.

Računalo i posebni softveri nisu potisnuli iz upotrbe strojeve za pisanje Brailleovim pismom, no ubrzani tehnološki razvitak omogućio je i slijepima ravnopravno korištenje informatičke tehnologije.