Tiflološki muzej / događanja
odaberite godinu
« <Stranica:68 69 70> »

Znanstveni piknik, 11. - 12.12.2015., Zagrebački velesajam, Zagreb

 

Tiflološki muzej iz Zagreba partnerski se priključio projektu Znanstveni piknik 2015., koji se održao 11. i 12.12.2015. u Zagrebu. U međunarodnoj godini svjetlosti posjetiteljima se približio život u mraku te mogućnosti i sposobnosti slijepih osoba. Interaktivni i edukativni sadržaji omogućio je djeci, osobito onoj s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, kao i svim sudionicima, upoznavanje sa sadržajima koji se temelje na prirodnim zakonitostima, kao osnovama za razumijevanje svijeta osoba oštećena vida. Cilj nam je bio na edukativno-zabavan način kreirati well - being mjesto na kojem će se graditi pozitivan odnos prema različitosti, povećati tolerancija i senzibilitet prema socijalno isključenim, ranjivim osobama, osobama s invaliditetom, osobito prema osobama s oštećenjem vida.

Tiflološki muzej sudjelovao je s odabranim sadržajima: Blind box, Složi tangram – sedam pločica mudrosti! i Kako pisati brajicom

Koristili smo Blind box, kutiju unutar koje se nalaze predmeti „vidljivi“ samo dodirom. Na zabavan način približili smo važnost taktilnog doživljaja i poticali posjetitelje na prepoznavanje oblika koje ne vide. Sve koji su željeli uputili smo u način pisanja pismom kojim se koriste slijepe osobe, Brailleovim pismom ili brajicom, pomoću tablice i šila.

Posjetitelji su se mogli okušati u slaganju stare kineske slagalice i saznati kako iz dijelova kvadrata složiti nove oblike. Razviti kreativnost, maštovitost i originalnost. Pomoću tangrama slijepa djeca mogu dodirom stjecati iskustva vezana uz apstraktne matematičke pojmove i stvarati predodžbu prostornih geometrijskih likova, razvijati taktilnu percepciju te prostornu orijentaciju.

1. Blind box
Dodirni, opipaj, istraži unutrašnjost kutije i pogodi što je!
Saznaj i iskusi s kojim se poteškoćama slijepi svakodnevno susreću.

2. Složi tangram – sedam pločica mudrosti!
Upusti se u svijet slaganja stare kineske slagalice i saznaj kako se iz dijelova kvadrata mogu složiti novi oblici. Razvij kreativnost, maštovitost i originalnost.

3. Kako pisati brajicom
Nauči pisati pismom kojim se koriste slijepe osobe!