Tiflološki muzej / o nama / o Tiflološkom muzeju / Pristupačnost
anketa - ocijenite naše stranice

PITANJE: Kako vam se sviđa naša web stranica?

Izaberite jedan od odgovora:Pri izradi ovih stranica osobitu smo pozornost obratili na njihovu pristupačnost svim posjetiteljima. Stoga stranice pružaju široki spektar mogućnosti, ovisno o osobnim preferencijama. Svi su tekstovi pisani uvećanim fontom, a ukoliko želite, veličinu slova možete i sami podesiti. Također možete odabrati između šest različitih pozadina stranica. Ukoliko želite, cjelokupan sadržaj stranica dostupan je i u audio obliku.

Isto smo tako izrazitu pozornost obratili i na pristupačnost u stalnom postavu.
Postav muzeja u potpunosti je pristupačan osobama s invaliditetom. Od ulaza u muzej do info pulta i dalje po postavu vas vode podne trake koje olakšavaju orijentaciju i kretanje osobama oštećena vida. Na info pultu možete pronaći reljefnu taktilnu kartu pomoću koje ćete upoznati prostor, njegovu organizaciju i sadržaj. Uvodne legende za svaku cjelinu postava kao i predmetne legende za svaki izloženi predmet otisnute su na uvećanom tisku za slabovidne i na brajici za slijepe posjetitelje, a postavljene su tako da su ugodne za čitanje prstima. Izložene fotografije su uvećane, a predmeti dostupni dodiru su replike izloženih originala. Dokumentarno igrani film Jedan dan u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece i tri dokumentarna filma o slijepim kiparima Remziji Đumišiću, Sanji Fališevac i Ivanu Ferlanu titlovani su kako bi njihov sadržaj približili posjetiteljima oštećena sluha. Svi izloženi predmeti nalaze se u visini koja je pristupačna osobama u invalidskim kolicima.
Stalni postav popratili smo katalogom na uvećanom crnom tisku, vodičem kroz postav na uvećanom tisku i na brajici, a izradili smo i audiovodič kroz postav.
Za sve koji žele saznati više ne samo o muzeju, nego i o oštećenju vida, informacije mogu pronaći u računalima u kojima su prilagođeni sadržaji za čitanje slabovidnim osobama, a posjedujemo i brajev redak s govornom jedinicom u kojoj se nalaze sve informacije o muzeju.

Nažalost, iako smo to planirali, do sada nismo bili u mogućnosti učiniti pristupačnim ulaz u zgradu u kojoj se nalazimo i dizalo. To je posao koji nam tek predstoji.