Tiflološki muzej / zbirke

Zbirke

Zbirka predmeta specijalne edukacije i rehabilitacije

Zbirka predmeta specijalne edukacije i rehabilitacije najopsežnija je zbirka u sklopu fundusa Tiflološkog muzeja. Sadrži predmete vezane za određena područja odgoja, obrazovanja, rehabilitacije te svakodnevnog života osoba s invaliditetom, osobito osoba oštećena vida.
Zbirka posjeduje knjige na brajici, učila, pomagala za pisanje - od tablica za ručno pisanje do strojeva i suvremenih pomagala za pisanje brajicom te predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Jezgru današnje Zbirke predmeta specijalne edukacije i rehabilitacije dijelom čine predmeti koje je već krajem 19. stoljeća počeo sakupljati Vinko Bek, tadašnji učitelj pučke škole. Zbirka je jedinstvena jer čuva predmete usko vezane uz početke obrazovanja osoba s teškoćama u razvoju i prati razvoj defektološke misli, metoda rada i njihov povijesni slijed na našim područjima. Pruža vam uvid u raznolikost nastavnih predmeta i pomagala u odgoju i obrazovanju slijepih, usmjerava struku i znanstvenike na nova istraživanja te očuvanje ovog dijela hrvatske baštine.

V. Bek - Početnica za slijepce, Kleinovo pismo, 1896
Tabla za pisanje brajice
Tabla s Brailleovom abecedom
Slovarica na brajici, kraj 19. st
Praška tablica za brajicu
Početnica za slijepu djecu na njemačkom jeziku u reljefnom tisku, Beč, 1848.
Perkins pisaći stroj za brajicu
Cviker Vinka Beka
Kocka šesttočka
Kleinov aparat za iglopis
Igra mlin za slijepe
Heboldova pisaća tabla
Domino s reljefnim oznakama