15.11.2004 - 05.12.2004

Dodir skulpture
Ljubomir Stahov

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Željka Bosnar Salihagić i Roland Gambiroža

O autoru skulptura:

Ljubomir Stahov, rođen je u  Kamičanima kraj Prijedora 7. siječnja 1944. godine. Diplomirao je 1974. godine na slikarskom odjelu  zagrebačke ALU, u klasi prof. Šime Perića, a potom je, od 1974. do 1978., bio suradnik Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića i prof. Ljube Ivančića. Dosad je imao 12 samostalnih te sudjelovao na dvjestotinjak skupnih izložaba, a dobitnik je više nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku.

Cilj izložbe:

Kako mnoga djela naših renomiranih umjetnika nisu dostupna osobama s posebnim potrebama, poglavito osobama oštećena vida, ovom izložbom im želimo prezentirati kiparska ostvarenja akademskog kipara te profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Ljubomira Stahova.

Dodirom skulpture pokazali  bismo magično – nadstvarni svijet kojeg stvara umjetnik, kroz koji će osobe oštećena vida moći doživjeti nešto što je istodobno animalno i humano, zoomorfno i biomorfno, svijet u sferi taktilnog u još jednoj izložbi ciklusa Taktilne galerije Tiflološkog muzeja.

Kome je izložba namijenjena?

Izložbu namijenjujemo svim zainteresiranim osobama, a prilagođavamo ju odgovarajućim postavom, legendama i katalogom potrebama i mogućnostima slijepih i slabovidnih osoba.

Idejna koncepcija postava izložbe:

Idejna koncepcija postava izložbe  prilagođena je kretanju slijepih i slabovidnih osoba te taktilnom doživljavanju trodimenzionalne skulpture.
Središnji dio izložbenog prostora otvorili smo kako bi posjetioci imali što bolju komunikaciju s izloženim eksponatima, a slijepe i slabovidne osobe pregledan redoslijed radova koji im omogućava lakše kretanje izložbenim prostorom.

Izložba je sastavljena od skulptura u bronci i terakoti. Kako bi izbjegli jednolično ponavljanje istih materijala i tehnika, izmjeničnim postavom skulptura i umjerenim akcentiranjem naprijed nazad postižemo ritam.

Poredak skulptura ne samo da prati ritam već i  kolorit materijala od kojih su ovi likovni radovi napravljeni.
Skulpture su postavljene na postamentima različitih visina kako bi se suprotstavljale ne samo u horizontali već i u okomici. Svaku skulpturu na postamentu prate legende uvećanog tiska, prilagođene slabovidnim, te legende na brajevom pismu za slijepe osobe.

U predprostoru kao su bile izložene četiri skulpture od kojih se akcent stavlja na reprezentativnu skulpturu u bronci pod nazivom Totem IV, koja je na neki način integrirana ideja vodilja cijelom konceptu zamišljenog postava i dizajnu naslovne stranice, kataloga i plakata.

Uvodni tekst u katalogu izložbe:

„Počašćeni smo činom Ljubomira Stahova koji je svoje skulpture odlučio pokazati i prepustiti potpunijoj percepciji u kojoj će dodir, kao jedan od najznačajnijih senzoričko-motoričkih kanala osoba koje ne mogu vidjeti, biti primaran. Ovom akademskom slikaru, kiparu i grafičaru, profesoru na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu otvaramo vrata Taktilne galerije Tiflološkog muzeja kroz koju su prošetali mnogi likovnjaci akademskog obrazovanja, tankoćutni i požrtvovni. Sjetimo se taktila Želimira Janeša, skulptura Vere Dajht-Kralj, keramika Ljerke Njerš pa medalja Zdravka Brkića. Podsjetimo se i na ushićenja onih kojima smo izložbe namijenili kako bi ravnopravno sudjelovali u hrvatskoj umjetnosti prvotno namijenjenoj drugima, onima vizualno privilegiranima.

Zahvalimo ovom velikom majstoru na mogućnosti taktilne komunikacije s totemima i terakotama koje autorski potpisuje, na traženju uvijek novih jezika kojima objašnjava svoju stvarnost, težnju za prvobitnim kroz koju sve uzima onakvo kakvo jest, onakvo kakvo je bilo prije svega i sa svim nedaćama na koje nailazi. Dodirnimo iščezli svijet, dotaknimo stanja smrti, mraka, prostore kaosa i ostataka kataklizme. Vjerujmo suptilnom duhu Ljubomira Stahova koji se ne pretvara, koji koristi grube, neobrađene oblike da bi pokazao tragične događaje koji se množe i čine nas tjeskobnima. Kroz fantastična bića i monstrume Stahov pokazuje začudnu toplinu kojom kao čovjek i stvaratelj zrači, što se ogleda i kroz ovu izložbu namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama te onima koji vide i kojima pružamo mogućnost doživljaja skulpture na drugi način, kroz drugačiju perspektivu.

Postavom izložbe publici smo ponudili slobodno kretanje prostorom kojim vladaju skulpture Ljubomira Stahova, postavljanje skulptura u taktilnoj visini te poseban katalog na Brailleovu tisku i legende koje čitaju i slijepi. "Dodir skulpture" kao još jedna mogućnost... „ – iz kataloga izložbe

Željka Bosnar Salihagić