26.10.2019.

Poliklinika SUVAG, 26.10.2019., obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara

Crta, crta, crtica

Iako je moždani udar prvi uzrok invalidnosti u Republici Hrvatskoj (http://mozdanival.hr/mozdani-udar/), do sada osobe koje su doživjele moždani udar nisu bile obuhvaćene muzejskim programima. Stoga je u Tiflološkome muzeju osmišljen program radionica, koji je financijski podržalo Ministarstvo kulture, koje su namijenjene osobama oboljelima od moždanog udara. Važnost resocijalizacije od iznimne je važnosti za nastavak kvalitetnog života ovih osoba, a što podrazumijeva bavljenje raznovrsnim aktivnostima te osmišljavanje načina za provođenje slobodnog vremena. Muzeji kao tumači baštine svojim programima, zajedno s ostalim zainteresiranim dionicima – u našem slučaju s udrugom Moždani val i Poliklinikom SUVAG – pridonijeli su da ove osobe kvalitetno i kreativno provedu dio slobodnog vremena. Dana 26. listopada 2019., povodom obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara, održana je u Poliklinici SUVAG radionica pod nazivom Crta, crta, crtica.

Polazište za rad bio je muzejski eksponat, skulptura lađe koju je izradio slijepi umjetnik Ivan Ferlan. Predmet se dodiruje, istražuje, opisuje, a potom se taktilno crta i reinterpretira. Crta se uz pomoć trodimenzionalnoga didaktičkog materijala, slagalice Točka, crta, crtež, a čine ga magnetne točke te crte (ravne, zakrivljene) koje su različitih duljina i širina. Crtež se slaže/crta na metalnu ploču uz pomoć navedenih elemenata. Crtanje magnetima odvija se po fazama, od jednostavnih do vrlo složenih, stoga se ovakav način rada može prilagoditi mogućnostima i sposobnostima svakog sudionika.

Cilj projekta jest unaprijediti kvalitetu života, ali i održati i povećati senzomotoričke sposobnosti osoba s neurološkim bolestima te uključiti nove skupine osoba u muzejske programe.