13.2.2024.

Izložba: Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović

"Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović” nastala je kao poseban rezultat povezanosti i suradnje prilikom obilježavanja važnog jubileja: 150. obljetnice rođenja velike srpske slikarice Nadežde Petrović. Ovaj jubilej, koji je omogućio da Nadeždu Petrović UNESCO uvrsti na popis ličnosti godine, započeo je značajnom izložbom „Modernost i nacija”, koju je priredio Narodni muzej Srbije i koja je povezala brojne muzeje ne samo iz Srbije nego i iz regije, pružajući na taj način mogućnost predstavljanja ove značajne retrospektivne izložbe i izvan Srbije – u Galeriji Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

U želji da se znamenita slikarica predstavi u duhu svojeg inovativnog, komunikativnog, produktivnog, humanitarnog i slobodarskog intelekta, izložba je tijekom svojeg trajanja u svakoj instituciji imala specifične dodatno osmišljene i dopunjene sadržaje. Kao poseban rezultat ove ideje nastala je i izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović” u Tiflološkome muzeju u Zagrebu, najprije osmišljena kao prateći program velike retrospektive koja je gostovala u Banja Luci, kako bi pokazala odlične primjere dobre prakse i dugogodišnje institucionalne suradnje između Tiflološkog muzeja u Zagrebu i Umetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku s Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je obuhvatila zaseban dio posvećen slijepim i slabovidnim osobama, u okviru kojeg su posebno adaptirane i prilagođene taktilnim reprodukcijama četiri slike iz stalnog postava spomen-sobe Umetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku. "

Sarita Vujković

Foto: Nemanja Mićević