18.5.2020.

Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja ističe kako su muzeji mjesta u kojima je moguće promovirati jednakost, različitost i uključivost. Iako još od 70-ih godina 20. stoljeća muzeji se trude pokazati svoju društvenu ulogu, svjetska muzejska zajednica posljednjih petnaestak godina potiče upravo one muzejske aktivnosti koje ispunjavaju društvenu zadaću te naglašava potrebu uključivanja različitih skupina u svoje programe.

Ovogodišnja tema prigoda je za prisjećanje kako Tiflološki muzej od svojih početaka ima jasno određenu društvenu namjenu, a rad je od početaka usmjeren na osobe oštećena vida. Iznimno je važno istaknuti kako je već zadnja dva desetljeća područje interesa Muzeja okrenuto i prema životu i radu različitih socijalno osjetljivih društvenih skupina. Svi ti programi - izložbe, predavanja, debate ukazivale su na probleme, prava, ali i postignuća različitih udruga, istospolnih zajednica, osoba s različitim oblicima demencija, osobama oboljelim od moždanog udara, osoba kojima je Hrvatska postala novi dom. Nastojali smo utjecati na predrasude, stereotipna mišljenja i segregacijski pristup različitosti.

Na današnji dan, kad obilježavamo Dan muzeja podsjećamo na neke od naših projekata s jasno izraženom porukom da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.