24.4.2024.

24.4.2024.

Obilježavanje Svjetskog dana pasa vodiča

U srijedu, 24. travnja u Tiflološkom muzeju prigodnim aktivnostima obilježit će se Svjetski dan pasa vodiča. Svjetski dan pasa vodiča održava se svake godine posljednju srijedu u travnju, a ove godine će se u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet u muzeju održati radionice namijenjene učenicima 3. razreda Osnovne škole Jure Kaštelana i Osnovne škole dr. Ivana Merza. 

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet omogućuje slijepim da uz pomoć pasa vodiča mogu neovisno, sigurno i aktivno sudjelovati u zajednici. 
Voditeljica radionice Kristina Šporčić Radović učenicima će predstaviti teme vezane uz pse vodiče i sljepoću, potrebe, prava i mogućnosti slijepih, komunikaciju i kretanje slijepih, kretanje sa psom vodičem te načine školovanja pasa vodiča. 

Cilj ovog programa je suradnjom muzeja i udruge istaknuti važnost pasa vodiča, demonstrirati načine kretanja s psima vodičima te omogućiti interakciju i nove spoznaje djeci osnovnoškolske dobi. 

Prigodnim programom povećat će se razina senzibiliziranosti učenika o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima.