7.11.2019.

Izložba ostaje otvorena do 07. veljače 2020.

Otvorena izložba "Gabriela Butković - Opipljivost forme"

U četvrtak, 07. studenoga 2019. godine u Tiflološkom muzeju je otvorena izložba „Gabriela Butković - Opipljivost forme“.

Taktilna galerija Tiflološkog muzeja nije poseban izložbeni prostor. Ona, u stvari, predstavlja ideju o izložbenoj aktivnosti u okviru koje će slijepe osobe, ali i sve ostale kategorije osoba s invaliditetom, imati mogućnost postati ravnopravnim posjetiteljima i sudionicima izložbenih prostora. Pojam „taktila“, pojednostavljeno, predstavlja omogućavanje korespondiranja umjetničkog djela s fizičkim mogućnostima prstiju, dlanova i ruku. Izložba „Opipljivost forme“, mlade kiparice Gabriele Butković, s 8 izloženih skulptura iz ciklusa „Sjena“, na najneposredniji način se uklapa u koncept Taktilne galerije. Ne samo nazivom, nego i načinom stvaranja pojedinih djela na kojima su kaširani listovi papira s otisnutim slovima na Brailleovom pismu.

Posebnu zanimljivost predstavlja (ne)povezanost naziva skulptura s nazivom izložbe. Sjena nasuprot Opipljivosti. Sjena nasuprot Forme. Jer...sjena je površina na koju ne pada nijedna zraka svjetlosti. Autorica svojim skulpturama daje naziv nečeg neopipljivog, pozivajući vas, pak, da dodirom osjetite oprostorenost toga neopipljivoga, stvorenu njenom imaginacijom.

Dopustite si, stoga, da opip stvara vaš doživljaj, a ne vid. Otkrijte prstima dijelove forme koji su možda oku nevidljivi.
I zato, Si fueris Romae, Romano vivito more *. U Tiflološkom ste muzeju, gledajte prstima.

* Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin

Igor Maroević


Foto: R. Vukić