11.4.2023.

Priručnik „Pristupačnost za sve“

Priručnik „Pristupačnost za sve“ je proizašao iz edukacija, koje se u Tiflološkom muzeju održavaju od 2019. godine, i po svojoj je cjelovitosti i sveobuhvatnosti jedinstven u Hrvatskoj. Ovdje su na jednome mjestu objedinjeni zakonodavni, teorijski i praktični okvir prostorne, komunikacijske i informacijske pristupačnosti te osnove komunikacije s osobama s invaliditetom. Namijenjen je prije svega muzejima, ali može biti koristan u radu s ovim korisnicima i u ostalim baštinskim institucijama. 

Priručnik je nastao plodnom suradnjom pet autorica čija je temeljna znanstvena disciplina edukacijska rehabilitacija nadograđivana kroz višegodišnja usavršavanja te je rezultat teorijskog i iskustvenog znanja o specifičnostima osoba s invaliditetom.

Aktualne teme socijalne uključivosti, univerzalnog dizajna i pristupačnosti pred baštinske stručnjake postavljaju brojne izazove. Vjerujemo da će vas ponuđena rješenja potaknuti te vam pomoći u pronalaženju pristupačnih rješenja za korisnike s invaliditetom jer samo osiguravajući pristupačno i inkluzivno okruženje uvažavamo osobe s invaliditetom, prihvaćamo njihovu različitost, prepoznajemo ih kao ravnopravne korisnike naših sadržaja i time ih potičemo na osobni razvoj. Inkluzivnim društvom općenito pridonosimo adekvatnom odgovoru na društvo budućnosti, odnosno na neizbježno starenje stanovništva i implikacije koje ono donosi.

Priručnik možete kupiti u Tiflološkom muzeju po cijeni od 25 €. Za dodatne informacije i narudžbe obratite se na na info@tifloloskimuzej.hr

 

Priručnik Pristupačnost za sve Priručnik Pristupačnost za sve