Radionice

19.10.2017.

tel: 01 4920 673

PRIJAVITE SE NA RADIONICU: Kako pisati brajicom?

Brajeva abeceda

Sustav pisanja i čitanja za slijepe, poznat kod nas pod nazivom brajica, osmislio je slijepi Louis Braille još tridesetih godina 19. st. Njena praktičnost, logičnost i univerzalna primjenjivost omogućila je općeprihvaćenost tako da je danas brajica standardno pismo za slijepe u cijelom svijetu.

Brailleovo pismo, brajica je reljefno točkasto pismo za slijepe. Za tvorbu znakova koristi se 6 točkica (tzv.šestotočka), smještenih u 2 stupca po 3 točkice od kojih se različitim kombiniranjem mogu dobiti 63 znaka. Od jedne ili kombinacijom dviju ili više šestotočki dobivamo određeno slovo, matematički znak, notni znak ili znakove interpunkcije.
Točkice unutar šestotočke su numerirane. Lijeva okomica sastoji se od točkica 1, 2 i 3, a desna od točkica 4, 5 i 6.

 

Pomagala za pisanje brajicom

Brajica se piše pomoću tablice sa šilom, pomoću mehaničkog stroja za pisanje a u novije doba i računalom.

Tablica i šilo

Tablica se sastoji od 2 preklopna dijela između kojih se stavlja papir za pisanje. Na gornjem dijelu tablice nalaze se pravokutni otvori kroz koje se šilom utiskuju slova u polukuglična udubljenja na donjoj podlozi. Ono što je olovka videćima, to je šilo slijepima. Svaki pravokutni otvor je predviđen za jednu šestotočku.

Dvostrana Praška tablica
Šilo

 


Piše se, utiskuje, šilom, s desna na lijevo, slovo po slovo. Kada je tekst napisan, papir se vadi iz tablice. Da bi se tekst mogao pročitati potrebno je papir okrenuti tako da se slova mogla reljefno očitati prstima. Čita se s lijeva na desno.

 

Pisaći stroj

Pisaći stroj Perkins je najpoznatiji stroj za pisanje brajicom. Radi na principu običnog mehaničkog stroja za pisanje. Sastoji se od metalnog kućišta, ručke za prijenos i sedam tipki, od kojih je njih šest za pisanje slova a sedma određuje razmak među riječima.

 


Pisaći stroj Perkins


Kombinacijom potiska 6 tipki, otiskuje se određeno Brailleovo slovo ili znak. Svaka od tipaka za pisanje slova ima svoj broj od 1 do 6., pa tako, istovremenim potiskom 1. i 2. tipke otiskujemo malo slovo b, potiskom 1. i 4. tipke otiskujemo malo slovo c.
Perkinsov stroj omogućuje jednostavnije, brže i urednije pisanje te čitanje bez okretanja papira.

 

 

 

Brailleov redak

                                              
                                                 Brailleov redak

Brailleov redak je elektronski taktilni uređaj koji se priključuje na osobno računalo, a obično je smješten ispod tipkovnice računala. Sadržaj vidljiv na monitoru osobnog računala zahvaljujući softverskom programu koji nazivamo čitač ekrana pretvara se na Brailleovu retku u Brailleove znakove. Slova se oblikuju pomoću iglica koje su izrađene od metala, kristala ili plastike. Kretanje iglica gore i dolje na njegovoj ravnoj površini oblikuje Brailleov tekst ispisan u jednom retku koji se čita dodirom u smjeru slijeva nadesno.