04.04.2017 - 02.05.2017

Danijela Šušak: Vasko Lipovac, taktilne interpretacije

Lokacija: Tiflološki muzej

Autorice stručne koncepcije izložbe, Morana Vouk, kustosica Tiflološkog muzeja i Danijela Šušak, likovna pedagoginja, osmislile su izložbu na kojoj su uz originalna likovna djela Vaska Lipovca prikazane i taktilne interpretacije njegovih radova koje je izradila mlada umjetnica Danijela Šušak. Suradnici na izložbi su Udruga Vasko Lipovac - VAL te Atelje Vaska Lipovca u kojem je Danijela Šušak stručna suradnica.

„Kako dočarati i približiti svijet likovnog stvaralaštva slijepima? Puno je lakše to postići samim skulpturalnim djelima, djelima koja se bave razradom volumena u prostoru, za razliku od slika i crteža koji su vezani za plošni prikaz i, zbog toga, slijepoj osobi često nerazumljivi. Jednostavnije forme, jasni simboli te jaki kontrasti pridonijet će kvalitetnijoj percepciji umjetničkih djela kod slijepih osoba. Slijepe osobe se likovno izražavaju izrazito jednostavno. Njihovi radovi uglavnom su jednostavni znakovi nastali temeljem vlastitog iskustva taktilnog opažaja.

Djela Vaska Lipovca idealno se uklapaju u te zahtjeve. Njegova skulpturalna jednostavnost, stilizacija oblika i likova te sama simbolika figura vrlo će lako približiti i dočarati njegove motive i taktilnim promatračima. Umjetnički opus Vaska Lipovca vrlo je prepoznatljiv po svojoj simbolici i jednostavnosti djela, a istovremeno zavidnoj originalnosti. Na prvu pomisao, i kod videćih promatrača, prva mjesta zauzimaju njegovi nezaboravni biciklisti, mornari, ribice, valovi te vrlo karakteristične ljudske figure. Ovom prigodom, slijepe osobe imat će privilegiju taktilno istražiti njegove radove. Poput samog umjetnika, koji rukama oblikuje i provjerava svoje radove, i oni će na tren zauzeti njegovo mjesto te se tako poistovjetiti s njegovim stvaralaštvom, koje će ih odvesti u neke sasvim druge situacije i neko drugo vrijeme. Posjetitelji će tako moći taktilno doživjeti i umjetnikove slike, a ne samo njegove skulpture. Novim tehnologijama plošna djela prerađena su i prezentirana kao reljefna takozvanim slijepim tiskom, te time u potpunosti prilagođena posjetiteljima oštećena vida. Ovim pristupom se, naravno, i videćim posjetiteljima pruža ista mogućnost.

No osim same izložbe i mogućnosti taktilnog doživljaja umjetničkih djela, ovo može biti i prilika likovnim pedagozima da provjere kako čiste plohe, karakteristična simbolika figure Vaska Lipovca i jednostavnost njegovog izričaja mogu bolje funkcionirati u svijetu osoba oštećena vida. U ovom primjeru djela Vaska Lipovca su idealan odabir.“

Tanja Parlov