05.10.2017 - 01.12.2017

Daske koje (Novi) život znače

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Nina Sivec

Predrasude o mogućnostima slijepog čovjeka toliko su snažne i ukorijenjene u društvu da i danas, nakon sedamdeset godina postojanja, jedinstveno i originalno Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izaziva nevjericu. Nerijetko kazališni gledatelji vrlo brzo zaborave činjenicu da su glumci na bini slijepi, vide samo kreaciju i osjete čudesnu energiju. Glumci postaju samo glumci, a ne osobe oštećena vida, netko tko nas vodi kroz imaginaran svijet u kojem se zapitkujemo, preispitujemo, veselimo, tugujemo, upoznajemo sebe, svoje slabosti, mane i vrline.

Glumačka družina Novi život, puna entuzijazma i životne radosti, već desetljećima promiče jedinstven izričaj kazališne umjetnosti putem raznolikih žanrova od komedije dell’arte, antičke tragedije, nadrealizma, moderne drame, plesa do dječjih predstava. Mala amaterska skupina s početka priče izrasla je u respektabilan teatar koji izvodi raznolik repertoar, kako iz svjetske tako i domaće literature.

Koliko je rad u kazalištu slijepih bio oduvijek izazov za kazališne umjetnike govori podatak da je pozornica Novog života ugostila mnoga velika imena hrvatskog redateljstva. Na njoj su svoj trag, između ostalih, ostavili Tomislav Durbešić i Mirko Merle. Devedesetih godina prošlog stoljeća redateljica Nina Kleflin donijela je u ovo malo kazalište veliku promjenu; od pukog izgovaranja teksta na sceni uz minimalno kretanje, uvela je u Novi život tzv. teatar pokreta. Ohrabren promjenama, koje su snažno utjecale na poimanje i način rada kazališta, Novi život se postupno počinje upuštati i okušavati u postavljanju predstava koje su prepoznatljive kao teatar apsurda ili nadrealistički teatar. Slijede novi izazovi u profesionalnom razvoju koji će ponovno iznjedriti nešto neobično: godine 1999. Novi život osniva međunarodni kazališni festival slijepih BIT Blind in Theatre, prvi i jedini takav u svijetu, koji na svaki sljedeći festival dovodi u Hrvatsku sve više kazališnih skupina slijepih.

Od osnutka do danas u kazalištu su djelovala mnoga značajna imena hrvatskog kazališnog života od režisera, scenografa, kostimografa pa sve do profesionalnih glumaca. Odigrano je preko 3550 predstava, od čega stotinjak premijera. Za svoj rad kazalište je osvojilo brojna priznanja i nagrade: Grand prix na 8. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav, nagradu Zlatna žar ptica, za posvećenost zajedništvu u kazališnoj igri na 13. Naj, naj, naj festivalu, nagradu za najbolju glazbu na 16. Naj, naj, naj festivalu, Povelju Predsjednika Republike Hrvatske, 2013. te uvijek i iskreno oduševljenje vjerne kazališne publike.

Ovo jedinstveno i toliko hvaljeno kazalište danas djeluje pod imenom Dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život". Njegov naziv nije odraz pravog stanja i kvalitete već prije unaslovljenje stereotipa i predrasuda društva. Nakon sedamdeset godina velikih uspjeha i stalnog napretka, ostaje gorak okus zbog činjenice da ovom „kazalištu“ nepravedno nije formalno priznat status kazališta, što mu administrativno zatvara mnoga vrata te ga čini nekonkurentnim na otvorenom kulturnom tržištu.

Nina Sivec