Dodir od zlata

2.12.2022. – 1.2.2023.

Autori izložbe: Igor Maroević i Nina Sivec

U petak 2.12.2022. u 13 sati otvorili smo izložbu skulptura samoukog skulptora Emila Mandarića. Izložbom „Dodir od zlata“ želimo predstaviti njegovo likovno stvaralaštvo nastalo unazad desetak godina. Izložba predstavlja djela nekoliko tematskih skupina kojima se autor bavi: Prirodni oblici i elementi iz prirode, Životinje, Ljudi u pokretu, Zlatni ciklus slijepih, Žene, Likovi iz Hrvatskog primorja, Portreti, Zlatne jabuke i Slike. Mandarić je sav svoj unutarnji svijet, svoja razmišljanja i emocije oblikovao prstima, čiji mu je dodir u zbilji, lišen vizualnog naboja, postao vrijedan više od zlata.

Mandarić skulpture izrađuje u tehnici kaširanog papira. U temama koje obrađuje dominiraju slijepe osobe i njihova zanimanja poput pletača košara ili harmonikaša, ali i likovi iz primorskog kraja primjerice Bakarski vodonoša, Ribar, Mlikarica, kojima svojom interpretacijom daje izniman homage s i podsjetnik na prošlo vrijeme te „male“ ljude koji ispisuju „velike“ priče.
Do sada je izlagao na izložbama u Rijeci, Zagrebu, Samoboru i Kopru s članovima Kreativne radionice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. 
Tiflološki muzej drugi put ugošćuje Emila Mandarića, ovaj put samostalnom izložbom. Predstavljanjem njegovih likovnih radova želimo ohrabriti sve osobe oštećena vida koje bi se mogle i htjele okušati u umjetnosti ovoga izričaja, te potaknuti njihov kreativni potencijal.