14.09.2016 - 04.10.2016

Dodirni priču

Lokacija: Tiflološki muzej

Intenzivnije bavljenje Odjela i Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri Osnovnoj školi Pećine u Rijeci taktilnom slikovnicom za slijepu i slabovidnu djecu započelo je 2008. godine kada je otvorena Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida. Zbog potrebe opremanja Knjižnice, kao i činjenice da taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu na hrvatskom tržištu gotovo da i nije bilo, pojavila se potreba za nabavljanjem slikovnica iz ostalih zemalja.

U svrhu popularizacije taktilne slikovnice, kao i osvještavanja šire javnosti o tome što ona jest, a što nije, Tanja Šupe, prof. i Javorka Milković, prof., održale su niz predavanja i radionica na tu temu, a u dječjim odjelima gradskih knjižnica u Rijeci, Poreču i Puli održane su i izložbe taktilnih slikovnica.

Ostvarena je suradnja između Odjela i Knjižnice te Tiflološkog muzeja pa će tijekom rujna u Tiflološkom muzeju svi zainteresirani moći saznati što je taktilna slikovnica i na koji način može biti zanimljiva svima, a ne samo djeci oštećena vida.

Potrebni su vam samo znatiželjni prsti koji će vas uvesti u svijet taktilnih slikovnica, kreativnih ideja, originalnih rješenja i spoznaju da je sve moguće… Za razliku od ostalih izložbi gdje se posjetitelje moli da ne dodiruju eksponate, ovdje vas molimo da si uzmete dovoljno vremena i sve redom dirate.

„Tiflološki muzej je jedan od partnera u nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja pod nazivom „I ja želim čitati“, a koja traje od jeseni 2016. do jeseni 2017. Voditelj Kampanje je Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama. Jedan od ciljeva kampanje je senzibilizirati širu javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potrebama osoba koje ne mogu čitati standardni tisak i tako pridonijeti poboljšanju kvalitete života ove skupine ljudi.“