Labirint višedimenzionalnog prostora,
MARKO POGAČNIK

16.05.2014 - 01.09.2014

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Marko Pogačnik

Autori tekstova: Marko Pogačnik, Davor Šiftar
Postav izložbe: Marko Pogačnik, Marika Pogačnik i Simona Čudovan

Instalacija omogućuje iskustvo prostornih dimenzija koje prerastaju uobičajeni materijalizirani horizont prostora i vremena. Ta namjera realizira se pomoću posebnih znakova izrađenih u drvu, koje autor naziva »kozmogramima«. Pomoću likovnog jezika u kozmogramima je upisana karakteristika određene dimenzije prostora, koju se može osjetiti pa i iskusiti opipavanjem. Svaki je kozmogram izrađen od drugačije vrste drveta.

Instalacija labirinta je podijeljena na devet prostora koji se protežu od postojećeg centralnog stuba prema stijenama galerijskog prostora. Kozmogrami koji daju karakteristiku pojedinim od devet prostora labirinta vise u prostoru pomoću drvenih okvira koji su stabilizirani pomoću vrpci. Na stijenama instalacije bit će postavljeni i reljefni crteži.

Namjena ove instalacije je: da posjetitelj sam traži put kroz labirint, da opipa kozmograme koji su plastično izrađeni iz različitih vrsta drva, da osjeti različite kvalitete tih devet prostora labirinta te da nauči nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru.

O autoru:

Marko Pogačnik je rođen 1944 u Kranju, Slovenija, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1967. godine. Jedan je od osnivača skupine OHO gdje stvara u području konceptualne umjetnosti i land arta. Zajedno sa svojom obitelji i prijateljima 1971. godine osnovao je ruralnu umjetničku zajednicu "Obitelj iz Šempasa " u Šempasu, Slovenija, koja je postojala do 1978. godine. Od 1979. angažiran je u geomantičkim projektima i regeneraciji Zemlje. Sredinom 80-ih razvio je metodu liječenja Zemlje poput akupunkture, koristeći se kamenim stupovima s izrezbarenim kosmogramima postavljenim na akupunkturnim točkama određenog krajolika. Postupak naziva "litopunkturom". Predaje Geomantiku na Školi Geomantike "Hagia Chora", Njemačka, pokreće tečajeve holističke ekologije, geomantije i osobnog razvoja u mnogim zemljama diljem svijeta, te pruža savjetovanje o pitanjima urbanog razvoja i dizajna krajolika.

Njegove glavne teme su: višedimenzionalnost krajolika i urbanih ambijenata, komunikacija različitih aspekata prirode, ponovno otkriće ženskog principa, sadašnje promjene Zemlje i ljudske transformacije.

Marko Pogačnik je 1991. godine dizajnirao službeni grb i zastavu Republike Slovenije.