Nevidljivi portreti

18.5.-18.6.2023.

U četvrtak 18. svibnja 2023. u Tiflološkom muzeju otvorena je izložba crteža Krešimira Rajkija pod nazivom Nevidljivi portreti. 

Jeste li se ikada zapitali kako osoba koja ne vidi doživljava svijet oko sebe? Koliko se vizualna umjetnost može približiti i postati dostupna slijepim i slabovidnim osobama? U kojoj mjeri opisi umjetničkih djela mogu pomoći slijepim i slabovidnim posjetiteljima da razumiju i dožive umjetnost?

Izložbom crteža pod nazivom Nevidljivi portreti Krešimir Rajki želi nas koje vidimo potaknuti na doživljaj i percepciju svijeta na sasvim drugačiji način, način na koji ga doživljava slijepa osoba. Autorova ideja potaknuta je iskustvom života sa slijepim ocem od kojega je dobio i prve spoznaje na koji način slijepa osoba percipira likovnu umjetnost, sliku i boju. Nakon njegovih opširnih opisa umjetničkih djela koje je otac volio slušati, Krešimir je shvatio da mu ipak nije uspio prenijeti bogatstvo dojmova i emocija što ih je on osjećao promatrajući ta djela. Ova spoznaja navela ga je na daljnja promišljanja iz kojih je proizašao koncept izložbe Nevidljivi portreti. Njime se umjetnik obraća ponajprije osobama koje vide te im pokušava približiti iskustvo nedostatka vida.

Autor radova: Krešimir Rajki
Autor izložbe: Lucija Tomašić
Autor fotografija: Renato Vukić