16.09.2010 - 11.10.2010

Otvaranja PETAR BARIŠIĆ

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Davor Šiftar, Morana Vouk

Autor radova: Petar Barišić
Likovni postav izložbe: Petar Barišić, Leonida Kovač, Davor Šiftar

…Izložba u Tiflološkom muzeju predstavlja izbor Barišićevih radova nastalih tijekom zadnja tri desetljeća.

…Najranije Barišićeve skulpture, kao i složene prostorne instalacije koje izvodi tijekom zadnjeg desetljeća, od publike izrijekom zahtijevaju dodir - tjelesni susret.

…Zadnjih godina Barišićevi mobilni objekti inzistiraju na dimenziji zvuka. Na rotirajuće diskove uobličene u visokopoliranoj leguri aluminija, umjetnik pričvrščuje pokretne elemente različitih oblika koji izbačeni iz stabilne ravnoteže uslijed rotacije, proizvode zvukove poput udaraljki. Publika u izložbenom prostoru biva doslovce dodirnuta kakofonijom aritmičkih zvukova.

Leonida Kovač (iz kataloga izložbe)

…Izložba Otvaranja je tek dio radova akademskog kipara Petra Barišića. Namijenjena je svima, a način doživljaja izložbe pristupačan je osobama s invaliditetom. Naime, neprocjenjiv taktilni doživljaj umjetnosti, ostvaren kroz pokret i udružen s auditivnim i vizualnim, pružit će nam bogatstvo percepcije umjetničkog djela, a posredno i okoline koja nas okružuje.

…Neka ova izložba bude jedna od multimodalnih igara i vratimo se njome na naš početak. Učinimo nedopušteno, dodirujmo skulpturu i svijet oko sebe, prepustimo se i uronimo u aritmične zvukove.

…Ova izložba nije Otvaranje samo u povjesničarsko umjetničkom smislu, gdje jedna od konotacija može biti otvaranje skulpture prostoru, već je ona i otvaranje dodiru, otvaranje novom, drugačijem iskustvu. Otvaranje prema osobama koje doživljavaju svijet oko sebe, jer su na to primorane, dominantno putem drugih osjetila.

Morana Vouk (iz kataloga izložbe)