18.05.2010 - 10.08.2010

Ukorak s čovjekom

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Nina Sivec, Morana Vouk

Likovni postav izložbe: Nina Sivec, Morana Vouk

U središtu izložbe „Ukorak s čovjekom“ je pas. Motiv psa blizak nam je svima, svakodnevno ih susrećemo, nekima su čak i dio obitelji. Dakle, tema bliska mnogima. No, glavni akter ove izložbe nije tek običan pas, kućni ljubimac, čistokrvni ili mješanac. Središnji lik izložbe je pas vodič, ali također i terapijski i rehabilitacijski pas. Izložbom smo željeli prikazati tisućljetnu povezanost čovjeka i psa u kojoj je čovjek ovoj izuzetnoj životinji namjenjivao različite uloge ili je koristio u razne svrhe. A jedna od možda najljepših je ova, humana uloga psa u životu osoba s invaliditetom, gdje pas nije tek sredstvo ili pomagalo, već postaje suputnikom i svjedokom nečijeg života i puta u samostalan i jednakopravan život.

Povod izložbi „Ukorak s čovjekom“ je 20 godina postojanja Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Ona je značajan društveni čimbenik i svojim je radom utjecala, a to će zasigurno činiti i u buduće, na senzibilizaciju društvene zajednice prema osobama s invaliditetom. Također pridonosi upoznavanju zajednice sa životom osoba s invaliditetom oko nas i s nama, s potrebom uvažavanja njihovih prava, a rad na povećanju mobilnosti, bilo korištenjem bijelog štapa bilo psa vodiča, pruža im šansu za samostalnost i potpunu društvenu afirmaciju.

U svojoj izložbenoj djelatnosti Tiflološki muzej se do sada nije sustavno bavio ovim područjem, a budući da svojim djelovanjem nastojimo upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida, te afirmirati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, u skladu sa svojim poslanjem, i ovom izložbom želimo potaknuti zajednicu da ispravi i promijeni moguće negativne predodžbe o osobama s invaliditetom. Izložba je namijenjena svima, a zahvaljujući katalogu u digitalnom formatu i audio vodiču, pristupačna je i onima koji imaju poteškoća s vidom.

Zavirimo, dakle, u svijet ovih izuzetnih pasa.

Nina Sivec
Morana Vouk