18.12.2014 - 19.02.2015

Želim znati!

Lokacija: Tiflološki muzej

Autor: Lucija Šoda

Slijepi prirodoslovac Eugen Wagner (1924. - 1983.)
Učila u nastavi matematike i fizike

Organizacija izložbe: Tiflološki muzej
Autorica izložbe: Lucija Šoda
Likovni postav: Lucija Šoda

Izložbom Želim znati! predstavljamo zbirku Tiflološkog muzeja, koja sadrži učila za matematiku i fiziku, a plod su tridesetogodišnjeg pedagoškog i znanstveno-stvaralačkog rada slijepog prirodoslovca, inovatora, konstruktora i nastavnika matematike i fizike Eugena Wagnera. Sva učila izrađena su prema Wagnerovim nacrtima u tvornici Učila  u Zagrebu, u kojoj je Wagner od 1952. godine radio kao voditelj, a potom i savjetnik projektno-razvojnog odjela.

Ova učila vjerno simuliraju prirodne pojave u nastavi fizike, kao i zakonitosti logičkog mišljenja u nastavi matematike, a što je neophodno za potpunije razumijevanje nastavnih sadržaja. Unatoč suvremenoj informatičkoj tehnologiji, ova klasična trodimenzionalna učila nipošto nisu zastarjela jer prikazuju svevremenske prirodne zakone.

Stvaralački i pedagoški rad na unaprjeđenju ovih učila vođen je Wagnerovom idejom koja se temeljila na načelima potpune reprodukcije fizičkog fenomena u fizici i principu doživljaja matematičkog poučka. Polazeći od toga da nastava prirodnih znanosti ne smije biti samo verbalna već treba započinjati od izvorišta fenomena, sačuvana trodimenzionalna učila u cijelosti simuliraju prirodnu pojavu tako da je kroz izvođenje pokusa najprije razlažu na nastavne elemente, a zatim prema prirodnom zakonu spajaju u cjeloviti fenomen. Čitav proces odvija se pred učenicima kao kretanje, a zamišljeno je da učenici na nastavi mogu sami rastavljati i sastavljati učila te tako aktivno spoznati materiju i emotivno se angažirati. Wagner ovakvu metodu rada naziva laboratorijskom te je suprotstavlja po njemu klasičnoj metodi - fizici kredom.

U namjeri da i slijepim učenicima omogući potpuni doživljaj i razumijevanje matematičkih poučaka Wagner je radio na prilagodbi učila pomoću kojih bi oni u  skupnoj nastavi mogli svladavati program za redovne škole. Za šest potpuno prilagođenih učila dobio je posebno priznanje za inovaciju u nastavi matematike za slijepe učenike. Wagner je sudjelovao na više izložaba izumiteljstva u zemlji i inozemstvu, a na nekima od njih dodijeljena su mu i najviša priznanja.

Slijepi prirodoslovac Eugen Wagner (1924. – 1983.)

Eugen Wagner  rođen je 1924. u Omišu i već kao dječak pokazivao je iznimnu ljubav prema prirodi i njenim zakonitostima.  U rat odlazi 1944. te zbog teških ozljeda ostaje gotovo potpuno slijep. Sve to ga nije slomilo niti pokolebalo te je diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Splitu na kojoj 1947. postaje asistent, a potom i nastavnik na katedri za eksperimentalnu fiziku. U prosincu 1952., usprkos sve slabijem vidu, prelazi u tvornicu Učila u Zagrebu.

Eugen Wagner umro je 1983. u Zagrebu.

Tiflološki muzej, između ostalog, ima zadaću očuvanja i promocije predmeta i rada ljudi koji su na polju brige za slijepe i slabovidne napravili konkretne korake kako bi njihova integracija bila što lakša i potpunija. Eugen Wagner jedan je od tih ljudi.

Lucija Šoda