Stalni postav / Razvoj pisma za slijepe

Pisaći stroj Picht

Naziv / naslov predmeta:
Pisaći stroj Picht

Opis:
Oscar Picht
Berlin, 1907.
metal, drvo
31 x 12 x 7 cm
P 474
otkupljeno od Musara Ćirila, 1956.

Pisaći stroj Picht stroj je koji radi tako da slijepa osoba desnom rukom odabire Brailleovo slovo, a lijevom preko poluge strojem se otisne crno slovo na papiru.
To je samo jedan od nekih pisaćih strojeva koje je kostruirao Oscar Picht. Inženjer, Oscar Picht je već u svojim ranim godinama konstruirao različite mehaničke naprave, kao npr. trgovačku vagu i dr. Zaposlivši se kao učitelj slijepih, počeo se više zanimati za tehnička pomagala za pisanje brajicom. Prvi model pisaćeg stroja za slijepe konstruirao je još 1899. godine. Od tada je patentirao više različitih modela strojeva za pisanje brajicom, idući ukorak s vremenom i tadašnjim tehnologijama. Za jedan svoj izum dobio je i prestižnu nagradu. Bila je to Zlatna medalja na internacionalnoj izložbi pisaćih strojeva u Veneciji 1907. godine.

Picht je želio konstruirati takav stroj koji neće nuditi samo brzinu pisanja i na neki način udobnost, nego i proizvod koji neće puno koštati. U to vrijeme bio je dostupan samo Hallov pisaći stroj koji je konstruiran 1892. g.u Philadelphiji i koji je bio preskup. Zato Picht, koristeći dostupne tehničke elemente pisaćih strojeva za videće i s nekim novim idejama, patentira 1901.g. novi stroj za pisanje brajicom.